Ga naar content

"Ik wil werk doen dat me een rijker mens maakt"

Peter Dijkstra (56) volgt het traject voor carrièreswitchers. Hij loopt mee bij De Visscher Groep in Groesbeek, een woongemeenschap voor mensen met gedragsproblemen.

‘Mijn groep bestaat uit vijf volwassenen die al jaren met elkaar samenleven. Zij hebben psychische problemen, zoals autisme of een angststoornis, waaruit agressief gedrag of zelfverwaarlozing kunnen voortkomen. Ik begeleid hen bij de dagelijkse handelingen, zoals aankleden, een boterham smeren of een tas inpakken. Ik zorg dat ze doen wat ze moeten doen om hun doel van de dag te halen. Dat doel verschilt per cliënt. Voor de een is dat uit bed komen, voor de ander is dat naar zijn werk gaan. Ik ondersteun ze waar nodig en help ze zo de dag door. Het is net een gezin eigenlijk.

Gedragsproblematiek

Toen ik startte met dit traject van Pluryn heb ik meteen aangegeven dat ik alleen begeleiding wil bieden aan mensen met gedragsproblemen. Medische of lichamelijke verzorging is voor nu nog een brug te ver. Daar heb ik nog geen enkele ervaring mee. Met gedragsproblematiek wel. Ik heb twintig jaar bij de politie gewerkt. Daar had ik dagelijks te maken met gedetineerden en verslaafden.

Na twintig jaar in de Randstad te hebben gewoond, besloten mijn vrouw en ik weer terug te verhuizen naar het oosten. Daar komen we allebei oorspronkelijk vandaan. Ik begon voor mezelf, als retailer. Ik had vijf DA-drogisterijen. Door het faillissement van DA in 2016 was ik gedwongen om de winkels te sluiten. Ik hoopte terug te kunnen grijpen op het politievak, maar werd helaas medisch afgekeurd vanwege één oor.

Anderen helpen

Een loopbaancoach heeft me uiteindelijk geholpen helder te krijgen wat ik wil: sociaal-maatschappelijk werk. Ik wil anderen helpen, écht iets kunnen bijdragen. Zoals ik dat in het politievak ook deed. Toen ik van verschillende kanten de advertentie voor het project Carrière Switchers van Pluryn kreeg doorgestuurd, leek me dat een goede reden om naar de informatieavond te gaan. De ervaringsverhalen die daar werden verteld trokken me over de streep.

Zelf wil ik graag persoonlijk begeleider worden en later wellicht een restaurant of supermarkt beginnen waar mensen met gedragsproblemen kunnen werken. Dat is nu natuurlijk nog toekomstmuziek, dit hele traject is pas net begonnen en je weet nooit waar je uiteindelijk terechtkomt. Maar wat ik wel weet is dat ik werk wil doen dat me rijker maakt. En dan heb ik het niet over wat er op mijn bankrekening staat, maar over mezelf als mens.’

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies
Bekijk meer artikelen over zorg & welzijn

Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

Privacy policy