Ga naar content

Opleidingen binnen Zorg en Welzijn: Onderwijsvormen en functies

Als je besluit (opnieuw) een opleiding te volgen, kun je kiezen hoe je het liefst wilt leren. Het is mogelijk om voltijd naar school te gaan, maar ook om werk met je opleiding te combineren. In dit artikel lees je welke mogelijkheden er zijn.

De beroepsopleidende leerweg (BOL)


- Mbo
- Werken en leren combineren
- Studiefinanciering

Met een BOL-opleiding ga je 70 procent van de tijd naar school. De overige 30 procent loop je stage.

Je school helpt met het zoeken naar een stageplek die bij je past. Het volgen van een BOL-opleiding geeft je in principe recht op studiefinanciering. Je leert volgens schoolroosters en ook stages vallen binnen de studieperiodes. Je houdt dus aardig wat vrije tijd over, bijvoorbeeld voor een bijbaantje. Er zijn verschillende BOL-opleidingen op mbo-niveau.

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

- Mbo
- Werken en leren combineren
- Geen studiefinanciering

Met een BBL-opleiding werk je 70 procent van de tijd bij een werkgever. De rest van de tijd ga je naar school.

Wil je deze mbo-leerweg volgen, solliciteer dan eerst bij een werkgever. Deze betaalt ook de kosten voor je opleiding. Als leerling krijg je een passend salaris, dat elk jaar hoger wordt. Een BBL-opleiding heeft als voordeel dat je de stof die je op school leert meteen kunt toepassen in de praktijk.

Voltijd, deeltijd of duaal

- Hbo en wo
- Werken en leren combineren of alleen studeren
- Studiefinanciering afhankelijk van keuze

Werken en studeren combineren? Of wil je liever voltijd naar de collegebanken? Ook bij hbo- en wo-opleidingen kun je kiezen welke variant je het beste bij je past.

Een voltijdstudie geeft je recht op studiefinanciering. Als voltijdstudent heb je een studielast van 40 uur in de week.

In de deeltijdvariant volg je enkele dagdelen per week college. Vaak vinden deze ook ‘s avonds plaats. Op deze manier kun je bijvoorbeeld naast je huidige baan als hbo-verpleegkundige studeren. Ook diverse wo-studies zijn in deeltijd te volgen, waaronder geneeskunde. Deze studievariant geeft je geen recht op studiefinanciering.

Wil je theoretische kennis direct toepassen in de praktijk? Bij een duale hbo-studie werk je als leerling in een zorginstelling en ontvang je salaris. Je wisselt werk af met aaneengesloten periodes theorielessen op school. Tijdens deze collegeweken ontvang je geen salaris, maar kom je wel in aanmerking voor studiefinanciering.

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies
Bekijk meer artikelen over zorg & welzijn

Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

Privacy policy