Ga naar content

Overweeg jij een carrièreswitch?

Overweeg jij een carrièreswitch?

In Zorg en Welzijn is er voor iedereen wel een passende baan te vinden, ook als je nog niet eerder in de sector hebt gewerkt. Hoe gemakkelijk en op welk opleidingsniveau je instroomt, hangt af van verschillende factoren.

Oriënteer je op werk dat bij jou past

Op deze site vertellen honderden mensen over hun werk in de zorg. Laat je inspireren en zoek uit welke baan het beste bij jou past. Wil je bijvoorbeeld graag direct resultaat van je werk zien, kijk dan eens naar de acute zorg, zoals de Spoedeisende Hulp of meldkamer. Als je liever meedenkt over beleid en preventie kan je aan de slag bij de GGD.

Om zeker te weten dat het werk bij je past, kun je een gesprek aanvragen bij de HR-afdeling van een Zorg- of Welzijnsinstelling in de buurt. Vaak kan je een dag meelopen. Daarnaast is het ook mogelijk om een persoonlijk loopbaanadvies aan te vragen via www.sterkinjewerk.nl.

‘Het voelt goed om samen wat te bereiken’

Alhoewel een carrièreswitch heel spannend is, zijn veel mensen je al voorgegaan. Buurtmaatschappelijk werker Martijn werkte bijvoorbeeld eerst in een Justitiële Inrichting, maar wilde zich liever bezighouden met het voorkomen van criminele activiteiten. Daarom solliciteerde hij bij een buurtteam. “Ik ben blij dat ik de stap heb gezet”, zegt hij daarover.

Veel mensen die een nieuwe loopbaan in Zorg of Welzijn hebben gevonden, vertellen dat ze meer voldoening uit hun werk halen. Mark gaf zelfs zijn advocatenpraktijk op om Helpende IG in opleiding te worden. “Ik vond het zo’n negatief werk dat ik ermee gestopt ben. Mijn huidige baan in het verzorgingshuis is nog leuker dan dat ik hoopte. Zo kreeg ik vanmorgen bij binnenkomst een knuffel. “Ooooh lieverd, wat ben ik blij dat je er weer bent!”, zei mevrouw in het Gronings. Nou: zo’n begroeting kreeg ik echt niet in mijn vorige baan!”, vertelt hij.

Zoek uit wat jouw ervaring en diploma’s waard zijn

Als je weet naar welke baan je over wilt stappen, is het belangrijk om uit te zoeken wat je diploma waard is in de sector. Door middel van een ‘EVC-traject’ kun je je werkervaring en opleidingen laten herwaarderen. Ga hiervoor naar www.evc-centrum-nederland.nl/evc-quickscan.

Als je nog nooit eerder in Zorg of Welzijn gewerkt hebt, is er een kans dat je terug de schoolbanken in moet. Soms is het mogelijk om voor bepaalde vakken vrijstellingen te krijgen. Of dat het geval is hangt af van je vorige functie, branche en organisatie.

Oriënteer daarna welke opleidingsvorm het beste bij je past. Vaak is het bijvoorbeeld mogelijk om werken en leren te combineren. In dat geval ontvang je een leerlingensalaris dat elk jaar stijgt. Veel mensen betalen daar (deels) hun vaste lasten van. Je vind meer informatie in ons artikel over opleidingsniveaus.

‘Mijn opleiding was een investering in mijzelf’

Soms is het noodzakelijk om (tijdelijk) je uitgavenpatroon aan te passen. Ook Marcel kreeg hiermee te maken. Hij werkte 12,5 jaar in de metaalindustrie, maar liet zich omscholen naar woonzorgbegeleider. Een tijdlang moest hij rondkomen van een leerlingensalaris.

Toch had hij dat er graag voor over, vertelt hij. “Ik zag deze periode echt als een tijd waarin ik investeerde in mijzelf. Ik zou niet meer terug willen naar mijn oude baan. Dit werk is ongelofelijk dankbaar. Ik draag wat bij aan het welzijn van andere mensen. Tegenwoordig ga ik daardoor elke dag met plezier naar mijn werk.”

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies
Bekijk meer artikelen over zorg & welzijn

Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

Privacy policy