Ga naar content

"De zorg is zo veel breder dan veel mensen denken"

Nicoline Mulder is loopbaancoach bij Utrechtzorg, de arbeidsmarktorganisatie voor Zorg en Welzijn in de regio Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek. Samen met ruim tachtig zorg- en welzijnsorganisaties zet UtrechtZorg zich in voor een gezonde regionale arbeidsmarkt en voldoende en bekwaam personeel. Nu en in de toekomst.

Sterk in je Werk

‘Als loopbaancoach begeleid ik mensen bij hun professionele ontwikkeling. Dat kan in een 1-op-1 loopbaangesprek, maar ik geef ook trainingen aan groepen. Ik kijk samen met mensen waar ze energie van krijgen en welke kwaliteiten en wensen ze hebben. Ik ben onder andere betrokken bij het project Sterk in je Werk. De insteek hiervan is het personeelstekort in de zorg terugdringen. Enerzijds doen we dat door nieuwe mensen voor de sector te werven, anderzijds door mensen die al in de zorg werken te behouden door op zoek te gaan naar ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden. Mensen die in de zorg- en welzijnssector werken of dat willen, kunnen zich aanmelden voor twee gratis loopbaangesprekken. Samen kijken we wat ze kunnen doen om zich weer gelukkiger in hun werk te voelen, hoe ze als zij-instromer aan de slag kunnen of de overstap naar een andere baan in de zorg kunnen maken.

Diverse doelgroep

Soms weet iemand al welke kant hij op wil. Dan help ik bijvoorbeeld bij het schrijven van een sollicitatiebrief of bij de zoektocht naar een geschikte cursus of opleiding. Ik spreek veel verschillende mensen. Jonge mensen die willen weten of de zorg iets voor hen is, veertigers en vijftigers die werkzaam zijn in een andere sector en een carrièreswitch naar de zorg willen maken, vijftigplussers die al in de zorg zitten en de laatste jaren die ze nog moeten werken graag invullen op een manier die hen gelukkiger maakt.

Tal van mogelijkheden

Mensen die eerst heel wat anders hebben gedaan, denken vaak dat ze niet in aanmerking komen voor een baan in de zorg. Ze vergeten vaak dat hun huidige werk veel raakvlakken kan hebben met de zorg. Of ze hebben naast hun werk al ruime zorgervaring, omdat ze voor een ziek familielid zorgen. Bovendien is de zorg veel breder dan mensen denken. Het is meer dan billen wassen. Er zijn veel verschillende functies te vervullen. Wat dacht je van activiteiten begeleiden, koken, vrijwilligers coördineren of administratieve taken verrichten? En er zijn veel verschillende vormen van zorg, zoals ziekenhuiszorg, revalidatie, gehandicaptenzorg, kinderopvang, jongerenwerk. Ik raad mensen altijd aan eens ergens een dagje mee te lopen, zodat ze een goed beeld krijgen van alle mogelijkheden en kunnen ervaren of het echt bij ze past. Klopt hun beeld van de zorg wel met de realiteit? Het kan dan heel goed zijn om eens te kletsen met mensen die het werk doen. Dat geeft een goed beeld van hoe een werkdag er uitziet.

Duwtje in de juiste richting

Van veel mensen die ik spreek weet ik wat ze uiteindelijk gaan doen. Het is prachtig als iemand zijn roeping in de zorg vindt en ik hen daarbij heb kunnen helpen. Natuurlijk vindt niet iedereen een passende baan in de zorg. Soms is het toch niets voor hen en past een andere sector beter. Prima natuurlijk! Uiteindelijk is het belangrijk dat iedereen werk doet dat bij hem of haar past. Maar dat de zorg wordt overwogen en nader bekeken, vind ik mooi. Ik help mensen inzicht te krijgen in hun talenten. Soms ben ik een stok achter de deur of net dat duwtje in de juiste richting voor iemand. Maar ik regel niet – zoals sommigen denken – even een baan voor ze. Solliciteren moeten ze toch echt zelf doen!’

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies
Bekijk meer artikelen over zorg & welzijn

Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

Privacy policy