Ontdek zorg en welzijn

Er is meer te kiezen in
zorg en welzijn dan je denkt.
Lees de verhalen van onze collega’s over hun vak en ontdek welke beroepen en opleidingen bij jou passen.

  © Alle rechten voorbehouden
  Eigenschappen van Ineke:

  Ineke

  Wondverpleegkundige , 59 jaar
  Eigenschappen van Ineke:

  Het mooie aan mijn vak is dat ik echt maatwerk moet leveren. Mijn klanten hebben verschillende aandoeningen. Daardoor kan je niet altijd een wond behandelen volgens het boekje. Iemand die dement is, krabt bijvoorbeeld steeds een pleister er vanaf. Dan plak ik er wondfolie overheen, zodat ze het beginnetje niet kunnen vinden. Op die manier kan de wond toch mooi genezen. De kaders waarin ik werk zijn beperkt, maar ik vind het juist heel leuk om daarbinnen creatief te zijn.

  Het spreekwoord ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’, klopt in mijn geval echt. Ik moet soms echt flink met een gaasje door een wond wrijven om hem schoon te maken. Op zo’n moment kan ik iemand niet aankijken, want dan stop je gewoon. Toch moet je doorgaan: anders wordt de wond alleen maar erger.

  In plaats daarvan luister ik naar de ademhaling van mijn klanten. Daar kan je al veel uit opmaken, bijvoorbeeld wanneer ze hun adem inhouden. Daarnaast probeer ik de boel te verzachten door grapjes te maken. Ik help bijvoorbeeld een mevrouw met een groot gezin. Ze heeft wonden die ik stevig moet schoonmaken en dat is soms net een bevalling. Daar maak ik dan grapjes over: “Bevallen, bevallen! Hoeveel kinderen heb je gekregen? Acht? Dan weet je het vast nog wel”, roep ik terwijl ik bezig ben. Dan begint ze te puffen. Daar moeten we enorm om lachen. Humor helpt enorm, ook bij ouderen.

  • We hebben alle vacatures binnen zorg en welzijn hier voor je verzameld. Vind een vacature die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

   Ga naar vacatures website
  • Op YouChooz vind je veel informatie over deze en andere opleidingen voor zorg, welzijn en sport.

   Ga naar YouChooz

  Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

  Privacy policy