Ontdek zorg en welzijn

Er is meer te kiezen in
zorg en welzijn dan je denkt.
Lees de verhalen van onze collega’s over hun vak en ontdek welke beroepen en opleidingen bij jou passen.

  © Alle rechten voorbehouden
  Eigenschappen van Matthijs:

  Matthijs

  Dramatherapeut , 32 jaar
  Eigenschappen van Matthijs:

  Als dramatherapeut werk ik met jongeren met een lichte verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Deze jongeren hebben bijna allemaal een moeilijke jeugd gehad. Vaak kennen ze alleen het straatleven: als je wat wil hebben, dan pak je het met geweld.

  Met behulp van toneel leren jongeren op een andere manier te kijken naar hun gevoelens, gedachten en gedrag. Op het podium spelen we situaties na en doen we rollenspellen, of oefeningen in non-verbale communicatie. Maar we werken ook met rekwisieten: door je te verkleden of een personage te spelen, leer je je in een ander te verplaatsen.

  Toneel is wat luchtiger dan en minder confronterend dan in een therapiesessie te moeten praten over problemen. De jongeren hebben lol en dat werkt bevrijdend. Op straat, maar ook in deze inrichting is het soms net een jungle. Jongeren moeten zich in een groep handhaven en doen zich stoerder voor dan ze zijn. Maar zodra ze in mijn les zijn, zie ik ze ontspannen. Bij mij kunnen ze even zichzelf zijn en hoeven ze zich niet sterker voor te doen dan ze zijn.

  Ik heb niet de illusie dat ik alle jongeren hier kan redden - daar zijn ze vaak te beschadigd voor. Maar soms gebeurt het wel eens. Ik begeleid een jongen die, toen hij hier binnenkwam, zeer agressief was. Door gesprekken en oefeningen is hij gaan inzien dat de agressie voortkwam uit een trauma uit het verleden. Hij kreeg inzicht in de oorzaak en het gevolg van zijn gedrag. In de loop van de tijd veranderde hij echt. Al die agressie heeft hij achter zich gelaten. Een jongen als hij vind ik wel inspirerend. Ik put daar echt kracht uit, want meestal is de praktijk weerbarstig. Maar al kan ik maar een jongen helpen. Je hebt het wel over een mensenleven.

  • We hebben alle vacatures binnen zorg en welzijn hier voor je verzameld. Vind een vacature die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

   Ga naar vacatures website
  • Op YouChooz vind je veel informatie over deze en andere opleidingen voor zorg, welzijn en sport.

   Ga naar YouChooz

  Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

  Privacy policy