Ontdek zorg en welzijn

Er is meer te kiezen in
zorg en welzijn dan je denkt.
Lees de verhalen van onze collega’s over hun vak en ontdek welke beroepen en opleidingen bij jou passen.

  © Alle rechten voorbehouden
  Eigenschappen van Deniz:

  Deniz

  Ambulant hulpverlener / therapeut PMTO , 34 jaar
  Eigenschappen van Deniz:

  Deze week zei een vader tegen mij: “Ik heb gisteravond gezellig met mijn zoontje gebarbecued. Dat was al drie jaar niet gebeurd”. Als ik zo’n verhaal hoor, is mijn dag helemaal goed. Ouders kloppen vaak radeloos bij mij aan; ze hebben thuis zoveel problemen met hun kinderen tussen de vier en 12 jaar oud, dat ze het niet meer trekken.

  Ik leer ouders door middel van een Amerikaanse therapievorm, een bewezen effectieve methodiek met de naam PMTO (parent management traning Oregon) nieuwe opvoedingsstrategieën. We praten over situaties en doen heel veel rollenspellen, zodat ze inzicht krijgen in hoe ze zaken in de opvoeding anders kunnen aanpakken. De kinderen leren weer luisteren, het wordt thuis weer gezelliger. Weer positief kunnen kijken, dat is de essentie. De sessies zijn soms erg intensief, dus ouders moeten wel gemotiveerd zijn om deze stap te zetten. Gelukkig is het overzichtelijk: we zijn na 15 tot 25 sessies klaar.

  Ouders die bij mij langskomen hebben vaak al veel meegemaakt: echtscheidingen, verlies, noem maar op. Het gezin zit vaak in een negatieve spiraal, waardoor ze alleen nog maar naar de negatieve dingen kunnen kijken. Ik leer ze allereerst om weer positief naar hun kind te kijken en het te belonen als er iets goed gaat. Dat is heel belangrijk en vaak gebeurt dat niet meer. Op het moment dat ouders dat beseffen, zie je na drie tot vier weken al veranderingen bij het kind.

  Mijn werk doet me beseffen dat ik heel blij ben met mijn eigen jeugd en de situatie waarin ik mijn kinderen kan opvoeden. Je weet dat het ook anders kan. Een kind kan niet kiezen in welke situatie hij of zij geboren wordt of in opgroeit. Sommigen hebben pech en ik krijg de kans om in dat geval een kleine positieve bijdrage te leveren. Dat vind ik heel mooi aan mijn werk.

  • We hebben alle vacatures binnen zorg en welzijn hier voor je verzameld. Vind een vacature die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

   Ga naar vacatures website
  • Op YouChooz vind je veel informatie over deze en andere opleidingen voor zorg, welzijn en sport.

   Ga naar YouChooz

  Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

  Privacy policy