Ontdek zorg en welzijn

Er is meer te kiezen in
zorg en welzijn dan je denkt.
Lees de verhalen van onze collega’s over hun vak en ontdek welke beroepen en opleidingen bij jou passen.

  © Alle rechten voorbehouden
  Eigenschappen van Mossika:

  Mossika

  Coördinerende HMH/Werkplaats , 34 jaar
  Eigenschappen van Mossika:

  Ik ben de coördinator van twee dagbestedingsprojecten: een winkel (handmade hopes) en de werkplaats Groningen. Beide plekken zijn gericht op jongeren verschillende vaardigheden te leren, zelfinzicht op te doen en een perspectief ten aanzien van hun eigen toekomst te bieden. Daarbij is er onder andere aandacht voor werknemersvaardigheden kunnen leren, technische/ winkel vaardigheden plus vaardigheden die nodig zijn om in de maatschappij te kunnen functioneren.

  Onder laatstgenoemde vaardigheden vallen o.a. zaken als op tijd komen, plannen, organiseren en sociale vaardigheden. Het werken aan gedrag, houding en motivatie is echter het hoofddoel.

  Het is mooi om te zien dat mijn collega’s de focus hebben op de jongeren weer in hun kracht zetten door ze perspectief te bieden en meer verantwoordelijkheden te geven. We hebben bijvoorbeeld een autistische jongere in de winkel die regelmatig geen zin meer heeft in het leven. Het is voor onze collega’s de kunst om hem te motiveren toch elke dag te komen. Ook leren we hem vaardigheden aan zoals hoe ga ik een gesprek aan met mijn collega’s, welke vragen kan ik stellen en op welk moment.

  Soms zit de vooruitgang in hele kleine dingetjes. Laatst hadden we een jongen een kaart gegeven na een hardloopwedstrijd. Deze las hij maar zonder enige reactie maar later zagen we dat hij het kaartje stiekem nog een keer onder de tafel las. Hij zat helemaal te genieten. Dat is mooi. Hoe erg iemand in de put zit, er is altijd wel iets positiefs aan iemand en je juist daarop te richten.

  Iedereen heeft goede eigenschappen. Wij halen die naar boven en bekrachtigen ze. Als je in de zorg werkt is geen dag hetzelfde. Ik kan me voorstellen dat mensen de stap naar de hulpverlening niet durven zetten omdat ze bang zijn niet genoeg kennis te hebben. Dat is niet nodig: je leert heel veel tijdens het werken met jongeren. Het is voor jongeren heel fijn om te zien dat jij ook niet alles weet en je soms samen iets dan gaat opzoeken.

  Belangrijk tijdens dit werk is dat je kan reflecteren iedere dag maar weer op je eigen handelen. Wat kan zorgen dat dit confronterend is voor jezelf.

  • We hebben alle vacatures binnen zorg en welzijn hier voor je verzameld. Vind een vacature die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

   Ga naar vacatures website
  • Op YouChooz vind je veel informatie over deze en andere opleidingen voor zorg, welzijn en sport.

   Ga naar YouChooz

  Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

  Privacy policy