Ontdek zorg en welzijn

Er is meer te kiezen in
zorg en welzijn dan je denkt.
Lees de verhalen van onze collega’s over hun vak en ontdek welke beroepen en opleidingen bij jou passen.

  © Alle rechten voorbehouden
  Eigenschappen van Shari:

  Shari

  Persoonlijk begeleider , 30 jaar
  Eigenschappen van Shari:

  Als persoonlijk begeleider van oudere cliënten met een meervoudige beperking ben ik er voor de dagelijkse zorg en het ondersteunen in communicatie. Het contact maken met cliënten vind ik een van de mooiste aspecten van mijn werk. De manier waarop meervoudig gehandicapte mensen communiceren, wordt niet door iedereen begrepen. Agressief gedrag komt voor. Er zit altijd een oorzaak achter: frustratie, of angst, een ongemak of een vraag. Ze hebben alleen geen taal of hulpmiddelen om dit te uiten. Ik vind het altijd een uitdaging om uit te vogelen waar het gedrag vandaan komt. Dan schakel ik een gedragswetenschapper in, of een arts om lichamelijke klachten uit te sluiten.

  “Hoe kan ik het leven voor een meervoudig gehandicapte zo plezierig en comfortabel mogelijk maken? Zij kunnen het zelf niet aangeven. Ik probeer altijd de vertaalslag te maken.”

  Soms is er iets anders aan de hand, en weigert een cliënt mee te werken met bijvoorbeeld tanden poetsen of te douchen. Vaak heeft het te maken met angst, omdat ze de woorden niet meer begrijpen. Maar als ik het laat zien, werkt het vaak wel. Zo sta ik dan ook wel eens naast een bewoner mijn tanden te poetsen, of sproei ik water over mijn arm om te laten zien wat ik bedoel. Ik heb wel eens iemand uit bed gekregen door een gek dansje te doen. Soms werkt het, soms niet. Maar ik probeer het gewoon.

  En als het dan werkt, dan ben ik echt oprecht heel blij. Het geeft me een goed gevoel. Wie vindt het nou niet fijn om een ander te helpen? En ik word er nog voor betaald ook.

  • We hebben alle vacatures binnen zorg en welzijn hier voor je verzameld. Vind een vacature die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

   Ga naar vacatures website
  • Op YouChooz vind je veel informatie over deze en andere opleidingen voor zorg, welzijn en sport.

   Ga naar YouChooz

  Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

  Privacy policy