Ontdek zorg en welzijn

Er is meer te kiezen in
zorg en welzijn dan je denkt.
Lees de verhalen van onze collega’s over hun vak en ontdek welke beroepen en opleidingen bij jou passen.

  © Alle rechten voorbehouden
  Eigenschappen van Hinke:

  Hinke

  Praktijkonersteuner somatiek huisarts , 52 jaar
  Eigenschappen van Hinke:

  Als jong meisje kwam ik vanwege astma regelmatig in het ziekenhuis en bij de huisarts. Wat de verpleegkundigen daar deden, ik vond het zo interessant. Als snel dacht ik: dat wil ik later ook gaan doen. Nog steeds vind ik dit het mooiste beroep wat er is. Ik ben tot op de dag van vandaag altijd nieuwsgierig naar mensen, hun ziekten, en hoe ze op ziekte en behandeling reageren.

  Doordat mensen op hoge leeftijd steeds langer thuis blijven wonen, is de ouderenzorg een groot deel geworden van de huisartsenpraktijk. Als verpleegkundige rijd je daarom regelmatig visites. Artsen kijken vaak vooral naar het medische aspect, maar als verpleegkundige kijk je ook naar het welzijn: hoe gaat het met de partner, krijgen ze wel bezoek, eten ze voldoende en gezond, wie doet de boodschappen? Je wil zoveel mogelijk voorkomen dat ze ten val komen, of dat het thuis echt niet meer gaat.

  Als praktijkverpleegkundige houd ik daarnaast ook spreekuur voor patiënten met een chronische ziekte, zoals diabetes, astma en hart- en vaatziekten. Doordat je patiënten met enige regelmaat ziet, kun je gaandeweg een relatie opbouwen. Die verstandhouding en vertrouwensband is prettig, want stoppen met roken, of afvallen is niet iets wat je ‘even’ kunt doen. Dat vergt een aanpassing van je levensstijl. Samen met de patiënt probeer ik te kijken naar wat mogelijk is, en naar wat zij zelf willen. Wat voor de een goed werkt, kan voor de ander misschien totaal niet werken. Als een patiënt door het veranderen van zijn leefstijl minder, of soms zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig heeft, dan denk ik: Wat fantastisch dat we dit hebben kunnen bereiken.

  • We hebben alle vacatures binnen zorg en welzijn hier voor je verzameld. Vind een vacature die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

   Ga naar vacatures website
  • Op YouChooz vind je veel informatie over deze en andere opleidingen voor zorg, welzijn en sport.

   Ga naar YouChooz

  Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

  Privacy policy