Ontdek zorg en welzijn

Er is meer te kiezen in
zorg en welzijn dan je denkt.
Lees de verhalen van onze collega’s over hun vak en ontdek welke beroepen en opleidingen bij jou passen.

  © Alle rechten voorbehouden
  Eigenschappen van Aleid:

  Aleid

  Psychiater, ouderen psychiatrie , 38 jaar
  Eigenschappen van Aleid:

  Het vak van ouderenpsychiater is bijzonder uitdagend. Oudere patiënten zijn er altijd al geweest, maar toch is de situatie anders dan vroeger: er zijn meer ouderen, die ook nog langer leven. Hoe ouder je wordt, hoe vaker je lichamelijke, maar ook psychische klachten krijgt. Soms staan klachten op zichzelf, maar steeds vaker zie je dat ze met elkaar samenhangen. Mensen worden ouder, verliezen hun partner, kinderen wonen ver weg. Ze hebben altijd keihard gewerkt en nu ze met pensioen zijn, hebben ze moeite om invulling te geven aan hun leven. Ze verliezen vrienden, hun naasten. De mantelzorg valt hen zwaar. Er is meer eenzaamheid. Dit, in combinatie met ziekte en ouderdomsklachten maakt dat ouderen het leven soms als te veeleisend ervaren. Als ouderenpsychiater zoek ik samen met de patiënt een manier om het leven weer aan te kunnen. Iedereen is het waard om die zoektocht aan te gaan.

  Als het bij een oudere patiënt mis gaat, dan gaat het vaak op meerdere fronten tegelijk mis, zowel psychisch als fysiek. Ik zie het als een uitdaging om het stapje voor stapje weer op te bouwen. Ik heb een mevrouw van bijna 90 behandeld, die depressieve klachten had. Door haar somberheid nam ze haar reguliere medicatie niet meer in, waardoor ze ernstig in de war raakte en dingen zag en hoorde die er niet waren. In korte tijd gleed ze erg af. Een verpleeghuis leek de enige optie, maar door een aanpassing in haar medicatie werd ze minder somber en ging ze beter eten en drinken. Daardoor ging het snel een stuk beter met haar. Werken met oudere patiënten is altijd maatwerk.

  Ik ben nu zes jaar ouderenpsychiater. Al tijdens mijn opleiding geneeskunde wist ik dat ik deze richting op wilde. Het fascineerde mij altijd al waarom mensen tot bepaalde keuzes komen, waarom ze vastlopen, en hoe je ze weer op de rails kunt krijgen. Bij oudere patiënten speelt hun leeftijd altijd mee. Als mensen afwijkend gedrag vertonen, kijk je of er een lichamelijke oorzaak is. Iets relatief eenvoudigs als een blaasontsteking kan dit namelijk al triggeren. Maar het kan ook aan een verkeerde combinatie van medicijnen liggen, of soms is er sprake van dementie. Het is een grote puzzel, en dat vind ik mooi.

  • We hebben alle vacatures binnen zorg en welzijn hier voor je verzameld. Vind een vacature die bij jou past door te filteren op afstand, opleidingsniveau of werkveld.

   Ga naar vacatures website
  • Op YouChooz vind je veel informatie over deze en andere opleidingen voor zorg, welzijn en sport.

   Ga naar YouChooz

  Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken en het verbeteren van je gebruikservaring.

  Privacy policy